JÄRVA SPECIALISTVÅRD

Operation

Operation Öron-Näsa-Hals-Center

Vi opererar på både vuxna och barn. På vår dagkirurgiska enhet för öron-näsa-hals utför vi operationer både i lokalbedövning och narkos.

Operationsingrepp som vi utför är bland annat:

  • Snarkningar och nästäppa hos barn
  • Röroperation i öron
  • Körtel bakom näsan
  • Kort tungband
  • Tonsilloperationer (både förminskning och borttagande)
  • Näsoperationer (nässkiljeväggsoperation och funktionell ytternäseplastik )
  • FESS (titthåls bihålekirurgi)

Operation Ortopedi

Vi opererar på både vuxna och barn. Operationerna inom ortopedi utförs i lokalbedövning vilket innebär att du är vaken under operationen.

Vid vissa operationer vill vi att du sitter och vilar en liten stund i våra sköna fåtöljer och dricker en kopp kaffe eller te innan du åker hem. Du har då möjlighet att tala med doktorn, ställa dina frågor, få sjukskrivning och recept. Beräkna att vara här ca 1-2 timmar totalt beroende på vilken operation du skall göra

Vid vissa enklare operationer får du åka hem direkt efteråt. Beräkna då att vara här ca 30 minuter.

Ingrepp Ortopedi

Triggerfinger är när ett eller flera fingrar låser sig eller hakar upp sig, när man knyter handen. Orsaken till detta beror på en lokal inflammation eller uppdrivning av böjsenan. På grund av att senan är förtjockad av inflammationen blir det för trångt inne i senskidan, vilket leder till knäppningar och låsningar i fingret. Kirurgen gör ett snitt i huden på ca 2-3 cm i handflatan vid fingret och delar ligamentet så att senan får större plats.

Vid karpaltunnelbesvär får man problem med domningar/stickningar i en del fingrar, tumme, pek- lång fingret. Det beror på att det är för trångt i karpaltunneln där nerven går vid handflatan. Läkaren gör ett längsgående snitt vid handleden och skär igenom bandet som täcker karpaltunneln. Detta minskar trycket på nerven och gör att den får större utrymme. Operationen görs i lokalbedövning och tar ca 20 – 30 min.

Ganglion är en rund utbuktning i anslutning till en led eller sena. Utbuktningen utgörs av ett bråck på senskidan eller ledkapseln som är fyllt av ledvätska. En mucoidcysta är ett ganglion på ovansidan av fingret över den yttersta leden. Kirurgen gör ett snitt i huden på ca 3-5 cm i anslutning till gangliet/mucoidcysta och därefter opereras det bort.

Operationen görs i lokalbedövning och tar ca 20 – 30 minuter.

Hammartå är en felställning i någon av småtårna. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Felställningen utvecklas sakta och risken att få hammartå ökar med åldern. Hammartå kan också uppstå när det främre fotvalvet är nedsjunket. Skon trycker då på den del av tån som sticker upp. Läkaren tar bort en del av skelettet i tån och det bildas en slinkled. I början blir tån “sladdrig” men stelnar snart till. Tån blir även lite kortare. Operationen görs i lokalbedövning och tar ca 20 – 30 minuter.

Hallux valgus är en snedställning av stortån. Ibland trycks tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Det kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten. Det är flest kvinnor som får dessa besvär och det börjar oftast i medelåldern. Operationen görs i lokalbedövning, det finns olika tekniker för detta och din ortoped bedömer vad som är bäst för dig.

Hallux rigidus innebär så kallad artros i stortåns innersta led. Artros innebär att det brosk som normalt täcker ben ytorna i stortåleden har skadats och blivit tunnare. Vid svår artros saknas brosket helt, så att benet ligger bart. Detta ger besvär med smärta och försämrad rörlighet.

Exostos är en benutväxt på skelettet som kan uppstå efter en skada på skelettet, oftast vet man inte varför den uppstår. Den kan sitta på alla ställen på kroppen. Operationen innebär att man tar bort utväxten. Operationen görs i lokalbedövning och tar ca 15-30 minuter. Du får vila en liten stund innan du åker du hem.

Operationsavdelning

Hos oss blir du omhändertagen i en lugn miljö på vår fina operationsavdelning med tre fullt utrustade salar, samt sju uppvakningsplatser.